INSTITUIREA STARII DE ALERTA EPIDEMIOLOGICA DETERMINATA DE GRIPA

31.01.2025 13:45

Avand in vedere Instructiunea  nr. AR 1452/ 2025 privind

 INSTITUIREA STARII DE ALERTA EPIDEMIOLOGICA DETERMINATA DE GRIPA,

 

emisa de Ministerul Sanatatii, incepand cu data de 31.01.2025, se recomanda:

            1. Consultarea medicului de familie la aparitia simptomelor respiratorii pentru a stabilii indicatiile terapeutice, izolarea la domiciliu si eventualele investigatii suplimentare

        2. Respectarea regulilor de igiena personala (spalatul pe maini cu sapun) si  respectarea etichetei tusei si stranutului- folosirea batistei de unică folosinţă, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau spre umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante

        3. Copii bolnavi nu vor fi trimisi in colectivitati – gradinite, scoli – se evita situatiile in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, se evita transporturile pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

        4. Evitarea deplasării în spații deschise și a expunerii la frig, precum si evitarea supraaglomerarilor umane. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise atunci este recomandată folosirea de mijloace de protectie adecvate (căciuli, mănuși etc) si evitarea accidentarilor care pot determina fracturi, luxatii sau entorse.

        5. Consumul unei alimentații bogată în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume

        6. Evitarea consumului de bauturi alcoolice.

        7. Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi scăzute.

        8. Încălzirea corespunzătoare a locuințelor și spațiilor închise de locuit și evitarea utilizării instalațiilor improvizate care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

        9. Sa evite expunerea prelungita a mainilor si picioarelor la temperaturi scazute pentru a se feri de degeraturi (in acest caz, trebuie evitata automedicatia si este recomandata consultarea unui medic).

        10. Daca suntem bolnavi evităm, în acele zile gesturile familiare ( ex. îmbrăţişări, strângerea mâinilor, etc).

        11. Continuarea vaccinari antigripale, in special pentru populatuia expusa la risc crescut de imbolnavire.

 

Ce facem când ne îmbolnăvim ?

- Orice persoană care dezvoltă semne de infecţii respiratorii - febră, secreţii nazale apoase şi alterarea stării generale - trebuie să se autoizoleze la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie. Împreună cu acesta îşi va programa un consult după orele de program, pentru a evita astfel infectarea persoanelor care aşteaptă la uşa medicului de familie.

- În cazul în care nu se pot stabili aceste consultaţii, pacientul se va prezenta la camera de gardă a unui spital, de preferat de boli infecţioase.

- Este total greşită automedicaţia, fără prescriere de la medic şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice.

 

IN ATENTIA VIZITATORILOR !

 

PROGRAM DE VIZITA  Zilnic: 16:00 – 17:00    (1 persoana la un pacient internat)

 

Pe perioada vizitei in spital apartinatori vor purta echipament de protectie, vor respecta normele de igiena a mainilor - la intrare/iesire spital/sectie gasiti dezinfectant de maini. 

Echipamentele (masca faciala, halat de unica folosinta, botosei) se gasesc la intrare pe fiecare sectie.

 

            Nu este permis accesul vizitatorilor: 

                    - care prezintă semne clinice de infecţii acute;

                    - aflaţi în stare de ebrietate sau aflaţi sub influenţa unor substanţe halucinogene.

            Vizitatorii au următoarele obligaţii: 

                    - să poarte echipament de protecţie

                    - să respecte instrucţiunile personalului privind regulile interne şi măsurile interne de                                     prevenire a transmiterii infecţiilor.